Till Start-sidan

Mina föreläsningar

Jag besöker  bibliotek, båtklubbar, föreningar, museer och båtmässor för att berätta och visa bilder. Början sker i den epok då de vackraste båtar som har skapats seglade på våra vatten med besättningar som drevs av hängivenhet, äventyrslust och naturvetenskapliga insikter.

Information och slutsatser är grundade på min egen forskning och intervjuer av seglare som var aktiva på 1930- och 1940-talet, bland annat min far. Jag har genomgående använt originalkällor.

Jag debuterade själv som seglare 1959, på bomullseglens och träbåtarnas tid. Som 10-åring fick jag vara med när frukterna skördades av mellankrigstidens nya seglingstradition bland ungdomar som förde Sverige till en världsledande ställning i segling.

Mina föreläsningar   tar upp ämnen av det här slaget:
•  epoker
•  händelser
•  personer
•  båtar

Jag är flexibel och kan lägga tyngdpunkter efter önskemål. Jag kan också ta upp många andra ämnen inom detta stora fält. Några exempel:

Konstnärer och skeppsbyggare: Sveriges första internationella seglingsdeltagande 1852–53.


Racerepoken och sekelskiftet 1800–1900 med kampen om Röhsska vandringspokalen.


Sven Salén – redaren och bragdmedaljören som förändrade Sverige.


Gustaf Estlander – den finlandssvenske seglingsfilosofen.


Virginie Hériot – seglardrottningen som bröt männens seglingsmonopol.


Från kapten Beckman till Sven Salén. Sveriges första sekel med organiserad segling.  60 + minuter. Ett sammandrag av de viktigaste händelserna.


Olof Mark och Gunnar Mellgren – männen bakom Sveriges djärvaste båtexperiment. »Mark seglade förbi ångbåtar till allmänhetens stora förvåning.« (1900).


Tidigare OS-båten Draken och dess utövare. Från 1930-talets medelklassungdom till kungligheter och grånande finanslejon.


Spelet kring Folkbåten. Båten som skulle skapa enighet mellan personer och länder gav upphov till båthistoriens största och långvarigaste stridigheter.


Göteborgska seglarsläkten 1. Lindstrand och Liljegren.


Göteborgska seglarsläkten 2. Gedda och Bothén.


Göteborgsseglingens uppgång och fall. Hur seglare från kustområdet mellan Marstrand och Gottskär placerade Sverige som världsledande nation i segling och varför det tog slut.


Glasmästarsill: om Stockholmsseglaren John »Glas-Kalle« Carlsson, rorsmanslegenden vars rykte spreds utanför seglarkretsarna och ut i hela Sverige.

Ni är ena svåra ungar att hålla reda på, men segla det kan ni.

Carl-David Nilsson
1884–1964 • junioreldsjäl
i Kullavik

Flera citat